W poprzednim tygodniu uczniowie klasy 1c uczyli się zasad zdrowego odżywiania oraz obchodzili Tydzień Smaku. Każdego dnia dzieci próbowały inne produkty: w poniedziałek – świeże owoce, we wtorek – owoce przetworzone, w środę – świeże warzywa, w czwartek – warzywa przetworzone, a w piątek razem wykonywali zdrowe smoothie. Były to przeważnie owoce i warzywa mniej popularne, np.: kaki, pigwa, aronia, awokado, sok z czarnego bzu, dżem z dyni, imbir, jarmuż, koper włoski, seler naciowy, rzodkiewki kiszone, pikle, czosnek, ostra papryczka czy ketchup z cukinii. Każde dziecko starało się być superbohaterem i posmakować każdy produkt, nawet jeżeli go nie lubi. Następnie w odpowiedniej tabelce zaznaczało, czy dany owoc lub warzywo mu smakowało, czy nie. Codziennie uczniowie częstowali też panie dyrektor, inne nauczycielki oraz panie z kuchni. Z kolei zadaniem domowym było wykonanie zdrowej kanapki według własnego pomysłu. To był bardzo smaczny tydzień.
Wpisy Powiązane
26 WRZ
DZIEŃ KROPKI
15 września obchodziliśmy w naszej szkole Dzień Kropki. Tego dnia nauczyciele angażowali dzieci w aktywności, które pomogły im...
21 WRZ
ZOSTAŃ WOLONTARIUSZEM SPORTOWYM!
Rusza nowy program wolontariat sportowy: Wolontariat - GCS (gdyniasport.pl) Żadne duże wydarzenie sportowe nie odbędzie się bez...
20 WRZ
4A I 8A NA WESTERPLATTE
20.09.2023 r. uczniowie kl. 4a i 8a wraz z wychowawcami, p. Magdaleną Zmorzyńską i p. Krystyną Żuchowską, wybrali się na...
19 WRZ
OPOWIADANIA W 4C
We wtorek na lekcji języka polskiego uczniowie klasy 4c uczyli się pisać opowiadania, wykorzystując "Kości opowieści". Dzięki tej...
18 WRZ
WOLONTARIAT 30.09-01.10
Fundacja Miasta Sportu serdecznie zaprasza do wzięcia udziału w wolontariacie podczas Formoza Challenge Gdynia w dniach...