W ubiegłym tygodniu uczniowie klasy 2c obchodzili Tydzień Smaku. Zorganizowali w klasie kącik owocowo-warzywny i wykonali warzywno-owocowe ludziki. Uczyli się o wartościach odżywczych różnych produktów i omawiali piramidę żywienia. Codziennie próbowali też inne zdrowe produkty. Poniedziałek był dniem słodkim, były m.in. brownie z kaszą jaglaną, babeczki buraczane i marchewkowe, ciasto bananowe, ciasteczka orkiszowe z orzechami i jaglane z kokosem oraz przepyszny tort szpinakowy. We wtorek dzieci robiły koktajle mleczno-owocowe według własnych pomysłów oraz próbowały warzywno-owocowe „napoje mocy”. Z kolei w środę uczniowie przygotowywali własne soki warzywno-owocowe. W czwartek próbowali różne miody i dżemy domowej roboty. Piątek natomiast był dniem orzechów i owoców suszonych. W ten praktyczny sposób uczniowie poznali zasady zdrowego odżywiania.
Wpisy Powiązane
21 WRZ
ZOSTAŃ WOLONTARIUSZEM SPORTOWYM!
Rusza nowy program wolontariat sportowy: Wolontariat - GCS (gdyniasport.pl) Żadne duże wydarzenie sportowe nie odbędzie się bez...
20 WRZ
4A I 8A NA WESTERPLATTE
20.09.2023 r. uczniowie kl. 4a i 8a wraz z wychowawcami, p. Magdaleną Zmorzyńską i p. Krystyną Żuchowską, wybrali się na...
19 WRZ
OPOWIADANIA W 4C
We wtorek na lekcji języka polskiego uczniowie klasy 4c uczyli się pisać opowiadania, wykorzystując "Kości opowieści". Dzięki tej...
18 WRZ
WOLONTARIAT 30.09-01.10
Fundacja Miasta Sportu serdecznie zaprasza do wzięcia udziału w wolontariacie podczas Formoza Challenge Gdynia w dniach...
17 WRZ
PROJEKT EDUKACYJNY „JAK MÓWIĆ O NIEPEŁNOSPRAWNOŚCI?”
W roku szkolnym 2023/2024 uczniowie klasy 3a wezmą udział w ogólnopolskim projekcie edukacyjnym "Jak mówić o niepełnosprawności?"....