W ubiegłym tygodniu uczniowie klasy 2c obchodzili Tydzień Smaku. Zorganizowali w klasie kącik owocowo-warzywny i wykonali warzywno-owocowe ludziki. Uczyli się o wartościach odżywczych różnych produktów i omawiali piramidę żywienia. Codziennie próbowali też inne zdrowe produkty. Poniedziałek był dniem słodkim, były m.in. brownie z kaszą jaglaną, babeczki buraczane i marchewkowe, ciasto bananowe, ciasteczka orkiszowe z orzechami i jaglane z kokosem oraz przepyszny tort szpinakowy. We wtorek dzieci robiły koktajle mleczno-owocowe według własnych pomysłów oraz próbowały warzywno-owocowe „napoje mocy”. Z kolei w środę uczniowie przygotowywali własne soki warzywno-owocowe. W czwartek próbowali różne miody i dżemy domowej roboty. Piątek natomiast był dniem orzechów i owoców suszonych. W ten praktyczny sposób uczniowie poznali zasady zdrowego odżywiania.
Wpisy Powiązane
23 CZE
5a i 6a na biwaku w Łapinie
Uczniowie klasy 5a i 6a aktywnie spędzili dwa majowe dni w Łapinie, gdzie grupa Guru przygotowała dla nich zadania, które wymagały...
22 CZE
WYJŚCIE KOŁA GITAROWEGO
Uczniowie biorący udział w zajęciach koła gitarowego z klas 4-8 uwieńczyli swoją kilkuletnią naukę gry na instrumencie wspólnym...
20 CZE
UROCZYSTE ZAKOŃCZENIE ROKU SZKOLNEGO 2021/2022
Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2021/2022 odbędzie się 24 czerwca b.r. wg następującego harmonogramu: Klasy 8 SP...
20 CZE
SPACER PO GDYNI Z KOLEŻANKAMI I KOLEGAMI Z UKRAINY
Uczniowie Szkoły Podstawowej nr 12 w Gdyni, którzy w roku szkolnym 2021/2022 brali udział w projekcie profilaktyki zdrowia...