W ubiegłym tygodniu uczniowie klasy 2c obchodzili Tydzień Smaku. Zorganizowali w klasie kącik owocowo-warzywny i wykonali warzywno-owocowe ludziki. Uczyli się o wartościach odżywczych różnych produktów i omawiali piramidę żywienia. Codziennie próbowali też inne zdrowe produkty. Poniedziałek był dniem słodkim, były m.in. brownie z kaszą jaglaną, babeczki buraczane i marchewkowe, ciasto bananowe, ciasteczka orkiszowe z orzechami i jaglane z kokosem oraz przepyszny tort szpinakowy. We wtorek dzieci robiły koktajle mleczno-owocowe według własnych pomysłów oraz próbowały warzywno-owocowe „napoje mocy”. Z kolei w środę uczniowie przygotowywali własne soki warzywno-owocowe. W czwartek próbowali różne miody i dżemy domowej roboty. Piątek natomiast był dniem orzechów i owoców suszonych. W ten praktyczny sposób uczniowie poznali zasady zdrowego odżywiania.
Wpisy Powiązane
05 WRZ
BAŁTYCKA PRZYGODA: ODKRYWANIE TAJEMNIC PRZYBRZEŻNEGO ŚWIATA
Nasza Szkoła weźmie udział w realizacji programu edukacyjnego "Bałtycka Przygoda: Odkrywanie tajemnic przybrzeżnego świata", który...
04 WRZ
PROGRAM MAŁY MISTRZ
Informujemy, że w niektórych klasach 1-3 będzie realizowany Program Mały Mistrz. Program finansowany jest z budżetu Ministerstwa...
02 WRZ
OBIADY – WRZESIEŃ 2024
Wpłaty za obiady za miesiąc wrzesień należy dokonać w dniach 01.09 - 05.09 a oddziały przedszkolne i uczniowie...
02 WRZ
WOLONTARIAT – RUNMAGEDDON 7-8 IX 2024
Zapraszamy do udziału jako wolontariusz! Runmageddon Ergo Arena Gdańsk - Sopot w...
30 SIE
ROZPOCZĘCIE ROKU SZKOLNEGO 2024/2025
Uroczyste rozpoczęcie roku szkolnego 2024/2025 dla wychowanków oddziałów przedszkolnych i uczniów klas 1-8...