KASZUBSKIE WARSZTATY KULINARNE KLASY 2C

W czwartek 5 marca klasa 2c wybrała się na kaszubskie warsztaty kulinarne do restauracji „Borowa Ciotka”. Właścicielka restauracji nie chcąc, aby dawne tradycje i przepisy kaszubskie wyginęły w nowoczesnym świecie, postanowiła je zachować i ocalić od zapomnienia. Warsztaty rozpoczęły się od wysłuchania starych kaszubskich wierzeń i baśni. Następnie uczniowie zostali podzieleni na grupy i zaczęło się przygotowywanie pierogów, placków ziemniaczanych oraz jabłek z prodiża. W czasie, gdy potrawy się piekły i gotowały, dzieci mogły poznać stare sprzęty użytku domowego (kołowrotek, maselnicę i nosidło do wody). Wreszcie przyszedł moment, na który wszyscy czekali, czyli degustacja potraw, które dzieci same robiły. Wszystko było pyszne!

Galeria

Post Author: Magdalena Kandzora