W czwartek 5 marca klasa 2c wybrała się na kaszubskie warsztaty kulinarne do restauracji „Borowa Ciotka”. Właścicielka restauracji nie chcąc, aby dawne tradycje i przepisy kaszubskie wyginęły w nowoczesnym świecie, postanowiła je zachować i ocalić od zapomnienia. Warsztaty rozpoczęły się od wysłuchania starych kaszubskich wierzeń i baśni. Następnie uczniowie zostali podzieleni na grupy i zaczęło się przygotowywanie pierogów, placków ziemniaczanych oraz jabłek z prodiża. W czasie, gdy potrawy się piekły i gotowały, dzieci mogły poznać stare sprzęty użytku domowego (kołowrotek, maselnicę i nosidło do wody). Wreszcie przyszedł moment, na który wszyscy czekali, czyli degustacja potraw, które dzieci same robiły. Wszystko było pyszne!
Wpisy Powiązane
30 LIS
DZIEŃ PLUSZOWEGO MISIA
25 listopada nie jest przypadkową datą. To właśnie tego dnia przypada rocznica powstania pierwszej pluszowej maskotki w kształcie...
30 LIS
KONKURS O MIKOŁAJU KOPERNIKU
Uczniowie klasy 7b, Kinga Mientke i Wiktor Gwiaździński, uczestniczyli w Międzyszkolnym Konkursie Wiedzy o Mikołaju Koperniku....
30 LIS
SUKCES W KONKURSIE
Amelia Razumienko z klasy 4b uzyskała 1. miejsce w XIX Ogólnopolskich Spotkaniach z Muzyką Filmową i Musicalową. Serdecznie...
30 LIS
KLUB PRZYJACIÓŁ FRANKLINA
Zapraszamy najmłodszych czytelników do czytania książek z przygodami sympatycznego żółwika. Każda przeczytana i...
30 LIS
32. FINAŁ WIELKIEJ ORKIESTRY ŚWIĄTECZNEJ POMOCY
32. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy odbędzie się w niedzielę 28 stycznia 2024 roku. W imieniu Sztabu Wielkiej...